Zoeken
  • Sofie Van den Akkerveken

Kinder en tiener mantra 'Sa ta na ma'

Rust en stilte zijn zo belangrijk in ons leven, maar vaak ver te zoeken. De uit-knop van onze gedachten is voor veel mensen, en zeker ook kinderen en jongeren, onvindbaar. Kinderen en jongeren staan, in onze drukke maatschappij, vaak onder druk. Er is de stress van school, de vele hobby’s, de druk van sociale media, … Dit zorgt er allemaal voor dat we veel in ons hoofd zitten en maar weinig kans hebben om tot rust te komen.

In de yogalessen probeer ik kinderen de stilte te laten ervaren en hen te leren dat stilte bij het leven hoort.

Een mantra opzeggen of zingen, kan helpen om je gedachten tot rust te brengen en tot ontspanning te komen.

Een mantra is een woord of woordencombinatie die je herhaaldelijk in je gedachten of hardop zegt. Je kan een bestaande mantra nemen, maar je kan er ook zelf een bedenken.


Een bekende en eenvoudige mantra is ‘Sa ta na ma’. Door de woorden herhaaldelijk op te zeggen of te zingen, komen je lichaam en geest tot rust.


Hoe begin je eraan?

Zoek een rustige plek waar je niet gestoord of afgeleid kan worden. Zet jezelf in kleermakerszit, of lotushouding voor wie dat kan. Als dit voor jou niet comfortabel is, ga dan in een andere houding zitten.

Bij deze mantra hoort ook een mudra. Een mudra is een reeks van vingerbewegingen die je tegelijk met de mantra doet. Leg je handen op je benen en duw je duim en wijsvinger tegen elkaar als je ‘Sa’ zegt, duw je duim en middelvinger tegen elkaar als je ‘ta’ zegt, je duim en ringvinger als je ‘na’ zegt en je duim en pink als je ‘ma’ zegt.


Je kan ook een geluidsopname gebruiken om het opzeggen van de mantra te vergemakkelijken, op youtube zijn heel veel opnames te vinden. De opname van ‘Children Beyond’ is mijn favoriet en ook zeer toegankelijk voor jonge kinderen, maar zoek vooral iets wat je zelf fijn vindt.


https://www.youtube.com/watch?v=Tk5VjAjXp5U


Geniet van de rust!7 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven